Борисов: Ще си понесем отговорността, ако зам.-министрите не са добри

Десетина дни писахме програма и разглеждахме как да правителството, така че всяка партия да носи своята отговорност

По каква работа вие година и половина, преди въобще да се говори за ООН, предложихте Ирина Бокова? Това запита от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос от депутата от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев за кадровата политика на правителството, съобщава Агенция „Фокус“.

„В ситуацията, в която бяхме след изборите, имаше един вариант да направим правителство – това беше с нашите колеги от патриотите. Десетина дни писахме програма и разглеждахме как да съставим така правителството, че всяка партия да носи своята отговорност и в същото време да работи в синхрон. Ако сме еднакви партии, тогава лесно ще се прави коалиция. Всичко ще е направено още в предизборната програма. Предизборната кампания мина. Всяка една от партиите представи първо министри. Водихме дебати по тях. Някои от кандидатурите не бяха приети или от Патриотите, или от нас. Търсихме други, така че да намерим консенсус. Не сме се старали по квоти или проценти да ги приемаме", заяви Борисов.

Той добави, че са подходили по същия начин и към зам.-министрите. "Носим си политическата отговорност и ако те не са добри зам.-министри или министри, това е и наша отговорност“, каза още премиерът.

По думите му в момента е създаден добър синхрон. „Напасваме работата на правителството и се надявам тези работодателски организации да успеем да ги убедим, че няма от какво да се притесняват“, добави той.

„Илияна Иванова е от най-уважаваните хора, работещи българи в Брюксел. По каква работа вие година и половина преди въобще да се говори за ООН, предложихте Ирина Бокова? Мисля, че с президента Радев дадохме един добър тон. Помните в мандата, в който си отивахме не предложихме командващ на щаб на въоръжените сили. Не предложихме и еврокомисар. След това г-н Радев върна жеста, назначи си началник на щаба и остави назначаването на главния секретар на МВР на правителството. Не може ли просто в по-добронамерен тон. Ирина Бокова се е ползвала с цялата ни подкрепа, когато отиваше за ЮНЕСКО. Пазя си всички нейни SMS-и, г-жа Нинова. Илияна Иванова е много добър специалист, попитайте хората си в Брюксел. Георг Георгиев действително е млад кадър на ГЕРБ, утвърдил се в партията“, обясни Борисов.