Консервативната партия спечели парламентарните избори във Великобритания

Партията на Тереза мей губи парламентарното мнозинство, обаче

Консерваторите печелят предсрочни парламентарни избори във Великобритания, но вместо да получат по-голяма мнозинство, те загубиха 13 места, съобщават екзитполове. На второ място са лейбъристите, които печелят места. Трето и четвърто място печелят Шотландската национална партия и Либералдемократите. Това сочат данните от екзитпол, все още няма окончателни резултати.

Очаква се партията на Мей да вземе 314 места, а нейният основен опонент – Джеръми Корбин – 266, Шотландските националисти на първия министър Никола Стърджън също бележат спад, като този път получават 34 места

След края на вота Тереза Мей се обяви за запазване на стабилността във Великобритания. По думите й това е основна цел пред страната сега и консерваторите ще направят всичко по силите си да изпълнят дълга си. Така тя показа, че не възнамерява да се оттегли от поста си.

Въпреки това призиви за оставка на Мей не липсваха. Лейбъристите настояха лидерът на торите да се оттегли, тъй като гласоподавателите са казали „не“ на нейната политика.Лидерът на опозицията Джеръми Корбин обяви след резултатите „Променихме лицето на британската политика“.