Експерт: Промяната в стандарта на киселото мляко може да заличи продукта

По този начин може да изгубим млякото като национален продукт

Кой иска да промени стандарта за киселото мляко и оправдана ли е причината?

Българският институт за стандартизация (БИС) организира разработването на българските стандарти, като всяко физическо или юридическо лице може да предложи промяна в стандарта на киселото мляко. Разбира се, предложението трябва да е оправдано и добре аргументирано. След това започват процедури за преработка на стандарта.

Това обясни Ирен Дабижева, изпълнителен директор на БИС в студиото на "България сутрин" по BG on air.

"Всяко предложение за нов стандарт трябва да бъде обсъдено на обществено допитване. БИС дава само ход на процедурата, а решението се взема след общественото обсъждане. По казуса с киселото мляко ще се проведе допитване на 16 юни в сградата на БИС", каза тя.

Неин събеседник бе и д-р Йордан Войнов, бивш началник на Агенцията по безопасност на храните. Според него няма оправдана причина за промяна в стандарта на млякото.

"Предложението за промяна на стандарта на киселото мляко е в полза на обслужване на нечии интереси. За мен това е заиграване с някаква външна фирма. Сегашният стандарт е съгласуван с европейските изисквания", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Дабижева поясни, че БИС отговарят за спазването на процедурата, но изборът на стандартите е решение на обществени допитвания.

"Българските стандарти се разработват от технически комитети, от широки академични среди, а не от чиновници. Решенията, за това дали да се сменя стандартът се взимат от експерти и обществено допитване. БИС отговаря за спазването на процедурите, а не за изготвянето им", посочи тя.

А д-р Войнов заключи, че ако сегашният стандарт се промени съдбата на киселото мляко като емблематичен продукт е застрашена.

"Ако се промени стандартът няма да е вече българско киселото мляко. По този начин може да изгубим млякото като национален продукт, все пак то е част от визитната картичка на България. Ако го променим няма да има нищо общо с млякото сега", отбеляза гостът.