Парламентът прие законопроекта за концесиите на първо четене

Политика

08-06-2017, 17:02

Снимка:

bulgariautre/ архив

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Д. Кирилов: Направени са козметични промени по част от Закона с концесиите

В подкрепа на законопроекта гласуваха от ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС

Парламентът прие на първо четене внесения от депутати от ГЕРБ законопроект за концесиите със 124 гласа "за" и 68 гласа "против", съобщава БНТ. От ГЕРБ поканиха правните експерти на Президентството да участват във всички форми на обсъждане на разпоредбите.

Законопроектът предлага две основни форми на концесии - публично-частно партньорство и концесия за ползване. С него се предлагат и три вида процедури - открита процедура, състезателна процедура с договаряне и състезателен диалог. Директивата за концесиите въвежда праг от 5 225 000 евро, като концесиите, които са над този праг, са дефинирани като концесии с трансграничен интерес.

Проектът на закон предвижда концесиите да се възлагат от министрите и кметовете на общини, като Министерският съвет и общинските съвети запазват правомощията си да одобряват предварително определени решения. С цел гарантиране на обществения интерес се въвежда допълнителна гаранция - санкция от Народното събрание, когато определеният от концедента максимален срок е 35 години или по-дълъг.

По отношение на общинските концесии, когато максималният срок е 20 години или по-дълъг, се предлага одобряването да стане с мнозинство две трети от общия брой от общинските съветници, а когато срокът е 35 години или по-дълъг, освен решение от общинския съвет е необходимо и решение от Народното събрание.

В дебатите от ГЕРБ беше спомената като лош пример и несъстоялата се концесия на автомагистрала "Тракия", беше даден пример и с концесията на летищата във Варна и Бургас.