Нападателят от Манчестър се радикализирал през 2015 г.

Свят

08-06-2017, 15:44

Снимка:

Facebook

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нападателят от Манчестър е купил повечето части за бомбата сам

Това е разкрил брат му Хашем Абеди пред разследващи в Триполи

Атентаторът самоубиец Салман Абеди, който уби 22 души на концерт в Манчестър миналия месец, се радикализирал през 2015 г., докато живеел във Великобритания, съобщава Ройтерс.

Брат му Хашем съобщил още, че Салман се сдобил с оборудване за атаката във Великобритания, макар че той не знаел къде ще я извърши, каза говорител на Специалните сили за сдържане (Rada) в Триполи. Rada e антитерористично звено, което е към подкрепяното от ООН правителство в Триполи. То задържа бащата на Саламан Абеди, Рамадан, и по-малкия му брат Хашем няколко дни след атаката. Семейството на нападателя е разпитано.

"Хашем заяви, че той и Салман са попили идеологията на "Ислямска държава" в Манчестър през 2015 г. от интернет и някои приятели във Великобритания", заяви говорителят. "Той добави, че са гледали видеоматериали и са симпатизирали на децата в Сирия, и са искали да направят нещо, за да помогнат на ДАЕШ", добави той.

Салман Абеди се обадил по телефона в Триполи на 15 май преди да извърши терора, за да "каже сбогом на семейството си преди нападението". Майката обаче отказвала да говори с него, защото семейството му е било сърдито заради лъжите на Салман.