МВР със спецоперация срещу търговци, укриващи ДДС

Действията са координирани от Междуведомствения център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП

Проведени са три специализирани операции за противодействие на престъпни практики, използвани от търговците с цел избягване плащането на ДДС и акциз и продажбата на енергийни продукти, съобщиха от пресцентъра на МВР. Действията на служителите на Министерство на вътрешните работи, Агенция „Митници“, Националната агенция за приходите, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Българския институт по метрология са проведени в периода от 31 май до 2 юни на територията на столицата и София – област, както и в Перник, Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Враца, Монтана, Стара Загора, Сливен, Добрич, Велико Търново, Хасково. Пазарджик, Кърджали, Ловеч и Шумен. Те са координирани от Междуведомствения център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП. 
Извършен е селективен подбор на търговски дружества, осъществяващи производство, разпространение и търговия с алкохол, течни горива и отпадъчни и базови масла. На база на анализа са определени за проверка 13 бензиностанции, 43 обекта за третиране и преработка на отпадъчни масла, 5 данъчни складове и офис помещения. 

В хода на осъществения контрол от експертите са установени различни нарушения на данъчното и митническото законодателство, на изискванията за пожарна безопасност и на Закона за измерванията. В един от проверените складове митническите експерти са констатирали, че на вход и изход на измервателните уреди трасето на флуида е свързано с меки връзки, а необезпечаването с пломби позволява безпрепятствено извеждане на етилов алкохол без да бъде отчетен през точката за контрол. На обектите са констатирани и други нарушения - липса на 1 тон винен дестилат и около 380 литра водка, невписани в дневника за складовата наличност 2000 литра гюлова ракия и 55 литра повече етилов алкохол. Други 139 еднолитрови бутилки високоалкохолни напитки са намерени извън територията на данъчен склад в гр. Каспичан, а за нарушението в Митници - Варна е образувано досъдебно производство. 

Нарушения са установени от митническите органи и на проверените обекти за производството на грес от отпадъчни и базови масла – три от тях са работили без необходимите документи, а други два преопаковали акцизни стоки и са преработвали отпадъчни масла - дейности, които следва да се извършват само в данъчни складове. 

За констатираните нарушения до момента от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Националната агенция за приходите и Метрологичната агенция са съставени общо 16 акта за установени административни нарушения, 3 протокола за задължителни предписания и са отдадени 6 писмени разпореждания. Предстои налагане на допълнителни административни санкции от Агенция „Митници“. 

На една от бензиностанциите в столицата е установено разпространение на некачествено гориво. Метрологичната агенция е забранила продажбата и е изтеглила 500 литра бензин А-95. 

През периода, със съдействието на Междуведомствения координационен център на ГДБОП и Българската агенция по безопасност на храните, служители на звеното за фискален контрол на Националната агенция за приходите са задържали над 22, 440 кг негодни за консумация домати, внесени в страната от Албания. Установено е, че получател на стоката е българско търговско дружество, опериращо на територията на зеленчукова борса в столичния квартал „Слатина“. След наложена забрана за продажбата им в търговската мрежа, доматите са върнати на албанската фирма - изпращач. Дирекцията за фискален контрол на НАП и Междуведомствения център са създали допълнителна организация за засилване на мониторинга през летния сезон при внос на стоки с висок фискален риск.