Банка Пиреос продава клоновете си в България - bulgaria.utre.bg

Банка Пиреос продава клоновете си в България

08 юни 2017, 11:05 | bulgariautre
  • Снимка:
    novatv.mk

Piraeus оперира у нас от повече от 10 години и има клонове в 40 български града

Най-голямата гръцка банка по активи Piraeus Bank (Банка Пиреос) ще продаде дъщерните си дружества в 4 балкански държави – България, Румъния, Сърбия и Албания, както и тези в Украйна, за да се освободи от лошите кредити и да стабилизира финансовото си състояние, съобщи новият изпълнителен директор Кристос Мегалу, цитиран от в."Български новини".

„Нашата визия е да бъдем най-надеждната банка в Гърция. Стратегическият ни план има смисъл, а целите ни са взискателни, но постижими“, заяви Мегалу, който е начело на Piraeus от април.

Piraeus е една от най-популярните банки в България. Тя оперира у нас от повече от 10 години и има множество клонове в 40 български града.

Над 1/4 от групата е собственост на гръцки банков спасителен фонд, а тя все още се бори с проблемни заеми след дълбоката криза в Гърция, довела до рекордна безработица.

Групата планира да продаде и други холдинги, включително 40%-я си дял в корабостроителната компания Hellenic Seaways и 33%-ите дялове в две рибни стопанства.

Като част от усилията за изчистване на баланса, банката ще създаде специално подразделение. В него ще бъде включен международният бизнес на банката и други операции, предназначени за продажба. Целта е да намалят лошите кредити чрез продажби и преструктуриране.

Продажбата на активите на Piraeus в България е част от консолидацията на банковия сектор у нас и разпродаването на гръцки банки. През последните години Пощенска банка купи Алфа банк и се превърна в четвъртата по големина банка в България, а СиБанк се обедини с ОББ, което я превърна в третата по големина у нас.

Мнозина експерти обявиха продажбата на банки в България за неизбежна. Подобно бе заключението и в традиционния годишен доклад на Ernst & Young.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Портфейл