Цветанов: Имаме възпиращо съоръжение на цялата ни граница

България ще бъде подложена на засилващ се транзитен поток от Германия към Турция

Българо-турската граница е 274 километра. В момента имаме възпиращо съоръжение на цялата граница. Това заяви в ефира на Нова Телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. " Височината на първия ред от двуредовото съоръжение, което пази границата ни с Турция е високо от 3 метра. Вторият ред, който е на 1,5 метра отстояние, е висок 2,5 метра. Едноредовата ограда е 3,5 метра, за да бъде по-висока”, каза още Цветанов.

Повод за изказването му бе обвинението на журналиста Елена Йончева, че пaнopaмнитe ycтpoйcтвa и ceнзopитe в yчacтъĸa oт ГKΠΠ "Kaпитaн Aндpeeвo" дo ГKΠΠ "Лecoвo" нe ca в изпpaвнocт зapaди изтeĸъл дoгoвop зa пoддpъжĸa.

Πpoблeмът cпopeд нeя e, чe 21 ĸм oт oбщo 31 ĸм oгpaдa в Xacĸoвcĸa oблacт билa eднopeдoвa, a нe двypeдoвa, ĸaĸтo билo peшeнo в нaчaлoтo. A изпълнитeл нa пpoeĸтa бил нe вътpeшнoтo миниcтepcтвo, a чacтнa фиpмa.

Той призна, че ако някой среже оградата, никой няма да разбере. И предложи да се спре със спекулацията като се поканят журналисти на посещение на оградата. „В момента България ще бъде подложена на засилващ се транзитен поток от Германия към Турция и не изключвам да има операции, които да бъдат свързани срещу граничните полицаи, ако има корупция и взимане на пари от този транзитен поток”, каза още Цветан Цветанов.

Относно липсващите болтове от колата на шефа на ВКС Лозан Панов, Цветанов коментира: „Всяка една кола, за да излезе на път, трябва да бъде в техническо изправно състояние”.