Какви промени ни очакват след отпадането на роуминга от 15 юни?

Ще бъде таксуван по друг начин и ще бъде таксуван в полза на българския потребител

От 15 юни роумингът няма да съществува. Правят се обаче лапсуси - роумингът няма да отпадне, нито ще бъде по-скъп - единствено става дума, че ще бъде таксуван по друг начин и ще бъде таксуван в полза на българския потребител. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ Веселин Божков - председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

Той обясни, че като европейски граждани във всяка точка на ЕС включително Лихтенщайн, Исландия и Норвегия, хората ще могат да говорят на този тарифен план и да ползват същите гласови услуги, СМС-и и пренос на данни както в България.

"В рамките на лимитите на вашия тарифен план - ако се надхвърлят, тогава ще бъдете таксувани в рамките на цените на едро установени от еврорегламента. Гласова услуга - 6,5 ст., СМС - 2 ст., пренос на данни 15 лева, но става дума за гигабайт. За да няма злоупотреба, отворените планове ще бъдат лимитирани. Ако имате 30 лв. тарифен план с неограничен достъп се умножава по 2, стават 60 лв. и се делят на 15, т.е. ще имате право да ползвате 4 гигабайта. Ако надвишите плащате допълнително, но не повече от цената на едро. Предвижда се да бъде спазвана политиката на справедливото ползване - нямаш право да купуваш карта в други страни, ако имаш от страната, където живееш. Нямаш право да използваш карта само за роуминг или няколко последователни и да ги използваш само в роуминг", каза Божков.