Ердоган призова за диалог и компромис между страните от Персийския полуостров

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с лидерите на Катар, Русия, Кувейт и Саудитска Арабия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с лидерите на Катар, Русия, Кувейт и Саудитска Арабия за намаляване на напрежението, след като редица арабски страни прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки го в подкрепа на ислямисти. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на източници от турското президентство.
"В разговорите бе подчертано значението на мира и стабилността в региона, както и фокусирането върху дипломацията и диалога за намаляване на сегашното напрежение", се посочва в изявление.
Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн преустановиха в понеделник отношенията си с Катар, създавайки най-големия разрив от години сред някои от най-влиятелните държави в арабския свят.
Турция поддържа добри отношения с Катар, както и с някои от неговите съседи в Персийския залив, припомня Ройтерс. Вицепремиерът Нуман Куртулмуш заяви пред журналисти след заседание на правителството вчера, че Анкара иска да помогне за разрешаване на спора.
Ердоган е разговарял вчера и с президента на Русия Владимир Путин. След разговора Кремъл съобщи, че двамата са призовали към диалог и компромис.
Турският президент е разговарял и с краля на Саудитска Арабия Салман и с емирите на Катар и Кувейт. Източниците от турското президентство посочиха, че Ердоган ще продължи контактите по въпроса.