Емирът на Кувейт призова Катар към сдържаност

Кувейт се опитва да играе посредническа роля между Саудитска Арабия и Катар

Емирът на Кувейт призова Катар да прояви самоконтрол в своя спор със Саудитска Арабия и други държави от региона, предадоха световните агенции.
В най-сериозната по рода си дипломатическа криза от години, тези страни прекъснаха своите дипломатически отношения и транспортни връзки с малкото, но богато и влиятелно емирство, което обвиниха във финансиране на терористични групировки. Катар отхвърли тези обвинения.
Кувейтската държавна информационна агенция КУНА съобщи, че емирът шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах е разговарял снощи по телефона с емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани и го призовал да даде шанс на усилията за успокояване на напрежението. Според катарския министър на външните работи Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани шейх Ас Сабах поискал по-конкретно от Ал Тани да отложи своя реч, предвидена за днес, с цел успокояване на обстановката, предаде Франс прес.
Това е станало в момент, когато високопоставен саудитски пратеник - принц Халед ал Фейсал, управител на Мека и съветник на крал Салман - е пристигнал в понеделник вечерта в Кувейт с послание за емира, отбелязва Асошиейтед прес. Подробности за неговото съдържание не бяха дадени.
АП посочва, че Кувейт изглежда се опитва да играе посредническа роля между Саудитска Арабия и Катар. За разлика от повечето от останалите арабски сунитски монархии в района на Персийския залив, той не прекъсна дипломатическите си отношения с Катар. Катарският емир посети кувейтския миналата седмица.
Кувейтският вестник "Ал Джарида" пише, цитиран от ТАСС, че шейх Ас Сабах възнамерява да направи визити днес последователно в Саудитска Арабия и Кувейт.
Другата страна от Съвета за сътрудничество в Залива, която не прекъсна дипломатическите си отношения с Катар, е Оман. Министърът на външните работи на султаната Юсуф бин Алауи бин Абдула е пристигнал на необявено предварително посещение в Катар снощи, предаде ТАСС, като се позова на агенция КУНА.
Катарският външен министър призова към открит и честен диалог с цел уреждане на тази криза, съобщи Франс прес.
"Нашите отношения със Съединените щати са стратегически", подчерта той пред катарската сателитна телевизия Ал Джазира.
В Катар се намира най-голямата американска военновъздушна база в Близкия изток, отбелязва АФП.
Судан изрази безпокойство по повод прекъсването на дипломатическите отношения на няколко арабски държави с Катар. Той изрази готовност да посредничи между всички страни в спора, предаде Ройтерс, като цитира изявление на суданското министерство на външните работи.