Захариева: Няма опасност за живота на пострадалия българин

Нямаме безспорни доказателства че Русия води хибридна война, но не бива да си затваряме очите

От семейството са подали сигнал до външното ни министерство, че не могат да се свържат със своя близка, която е била в Лондон в снощната атака, съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в ефира на бТВ. „Съпругът й е небългарски гражданин, но тя е българка. С тях няма връзка от нощта на атентата”, поясни още Захариева.

По-рано днес от ведомството съобщиха за пострадал българин, който се лекува в лондонска болница. Той е в стабилно състояние и няма опасност за живота му, допълни външният министър. „Българското посолство веднага е подало сигнал към британските власти, за да се намери този човек”, каза още Захариева.

Тя отказа да назове името и подробности около двамата българи.

„Нашият посланик в Лондон поиска разрешение да се срещне с мъжа в болницата, до момента все още чакаме”, добави вицепремиерът.

„За момента нямаме информация за други пострадали български граждани”, категорична е Захариева.

Според външният ни министър най-важното в борбата с тероризма е да се изготви т.нар. „мека сигурност”. По думите й това не означава да се спре физическата борба с терористичните групировки, но тази сигурност включва също образование, възпитание в толерантност към различието и религиите, както и истинска интеграция на малцинствата.

„Трябва да се спрат и източниците на финансиране на групировките, а те са няколко – незаконен трафик на хора, на културни ценности и на гориво”, смята още Захариева. Тя добави, че в случая е много опасна и хибридната война, който се води в интернет пространството. „Там се радикализират младите хора”, смята Захариева.

„Нямаме безспорни доказателства че Русия води хибридна война, но не бива да си затваряме очите”, каза външният ни министър. Захариева даде пример с данните, че е имало руска хакерска намеса в изборите във Франция, както и при тези в Съединените щати. Тя припомни и множеството хакерски атаки, които се случиха и у нас преди президентските избори.

„Хибридната война и фалшивите новини пречат за развитието на отношенията ни”, обобщи Захариева.

Външният министър добави, че едно официално посещение на руския президент Владимир Путин в страната ни би помогнало за заздравяване на дипломатическите отношения между нас.