Германия изтегля военнослужещите си от базата Инджирлик

Германските войници може да бъдат разположени в Йордания

Германия обмисля изтеглянето на войниците от Бундесвера, дислоцирани в натовската база „Инджирлик“ в Турция, след като правителството в Анкара многократно отказа достъп на германска парламентарна делегация да посети военнослужещите. Отношенията между двете държави са допълнително обременени от ареста на кореспондента на вестник „Ди Велт“ Дениз Юджел, който от февруари насам се намира в затвор в Истанбул.

Берлин си навлече гнева на Анкара и заради решението да забрани на нейни политици да агитират на територията на страната в подкрепа на конституционните промени в Турция.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу потвърди, че забраната за посещение на германска парламентарна делегация в натовската база „Инджирлик“ все още е в сила. „В момента е възможно (за германците) да посетят базата на НАТО в Коня, но не и „Инджирлик“, заяви Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с германския си колега Зигмар Габриел в Анкара.

„Изключително много съжалявам, но моля да бъде разбрано, че сме принудени да изтеглим войниците (на Бундесвера от базата „Инджирлик“), заяви Габриел след края на проведената в Анкара среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Първият дипломат на Берлин подчерта, че все още не е взето официално решение за изтеглянето на германските войници от Турция и няма никакъв план за реда, по който това ще бъде изпълнено.

По-рано обаче в Берлин бе коментирано, че германските войници може да бъдат разположени в Йордания, откъдето да продължат да оказват подкрепа на коалицията срещу „Ислямска държава“, изпълнявайки разузнавателни полети със самолетите „Торнадо“. Габриел отбеляза, че няма никакъв проблем войниците на Бундесвера да бъдат предислоцирани в Йордания, с която сътрудничат редица западни страни. „Вече няколко десетилетия Йордания е една от опорните точки в региона“, увери германският министър.