ЦСКА е използвал повече българи от чужденци през изминалия сезон

Тримата нашенци играли най-много за "червените" са Антон Недялков, Георги Китанов и Божидар Чорбаджийски

ЦСКА е използвал български играчи с близо 30% повече от чужденците през изминалия сезон в елита. Справка със статистиката показва, че родните футболисти са записали общо 19 988 минути в Първа лига. Червените използваха 28 такива играчи. Иностранците пък са били на терена общо 15 600 минути, като тяхната бройка е 12. Това означава, че българите в ЦСКА са имали с 28% по-дълго присъствие на терена от чуждестранните си съотборници.

Нещо повече - тримата най-използвани футболисти са родно "производство", а освен това всичките са на възраст до 24 г. - Антон Недялков (24 г.) е лидер с 3032, следват го Георги Китанов (22 г.) с 2970 и Божидар Чорбаджийски (21 г.) с 2775. Петият най-използван играч също е българин - Станислав Манолев, с 2092 минути, като той е на 31 г.

През следващия сезон сред футболистите с най-дълъг престой на терена се очертава да бъде и Кирил Десподов. През изминалата година той записа 1335 минути, и то най-вече през пролетния дял при Стамен Белчев. Крилото показва добра форма и сериозен потенциал и по всичко изглежда, че ще получава все по-голямо доверие от треньорското ръководство, като надеждите са да се превърне в ключов играч през идната кампания, която на "Армията" вярват, че ще бъде шампионска.

Трябва да се отбележи още, че ЦСКА далеч не е показвал подобно доверие към млади родни футболисти през предишните си 5 сезона в елита. Тогава основно се наблягаше на чужденците, а българските играчи в по-голямата си част бяха ветерани.

Не е изключено един от 4-мата млади - Недялков, Китанов, Чорбаджийски и Десподов, да бъде продаден за сериозна сума в чужбина през тази или следващата година. Интерес към тях не липсва и сега.

Статистиката сочи безусловно, че ръководството на ЦСКА спази своя анонс в състава да доминират българите, при това - млади такива. Тази тенденция трябва да се запази и през следващия сезон.

В същото време без чужденци няма как да стане, особено ако имаш шампионски амбиции. Затова и те бяха важна част от състава през изминалия сезон, като генерираха по-голямата част от головете на отбора. Прави обаче впечатление, че и при иностранците има стремеж да се разчита на млади такива -Кулма, Бумал и Кубемба са на по 24 г., Пинто е на 25 г., Меркадо - на 22 г.

В крайна сметка на "Армията" намериха точния баланс между местно производство и внос. И с още малко добавяне на качество вече ще имат още no-силно респектиращ състав.

Подобно съотношение -родните играчи да са с близо 30% по-използвани от чужденците, е абсурдно да бъде видяно в прекия конкурент Лудогорец и доста малко вероятно в Левски. На "Герена" започнаха да пускат юноши, но чак в края на сезона, когато стана ясно, че се разделят с няколко футболисти с изтичащи договори. За сметка на това в ЦСКА доверието в млади момчета като Китанов, Недялков, Чорбаджийски и Десподов бе безусловно. Показателно е, че Чорбаджийски бе направен и капитан след напускането на Борис Галчев. А освен това младото червено каре има и постоянно присъствие в националния отбор при селекционера Петър Хубчев.

Несъмнено ЦСКА е напипал правилния път на развитие на състава. Изграден е гръбнак на отбора, който е съставен от българи, подкрепени с качествени чужденци. Основата е положена и само трябва да се надгради.