Двете кипърски страни подновяват мирните преговори

Свят

05-06-2017, 12:27

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Преговорите за обединение на остров Кипър ще бъдат подновени на 11 април

Двете страни ще продължат обсъжданията в Женева по всички останалите въпроси

Мирните преговори за разделения Кипър ще бъдат подновени в Женева този месец, съобщиха от Организацията на обединените нации (ООН), цитира Reuters. Осведомителната агенция отбелязва, че с това се поставя край на безизходица, която заплашваше да торпилира продължаващите вече две години преговори.

Преговорите между лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ и президента на кипърските гърци Никос Анастасиадис навлязоха в задънена улица през миналия месец. Двете страни не можеха да изгладят различията си относно условията на конференция в Женева, в която трябваше да участват Великобритания, Турция и Гърция и която трябваше да помогне за уреждане на въпроси, свързани със сигурността на Кипър.

"Лидерите и генералният секретар се съгласиха за нуждата от организиране на Конференцията за Кипър през юни", се казва в съобщение на прессекретарята на шефа на ООН Антониу Гутериш. Гутериш се срещна с Акънджъ и Анастасиадис в Ню Йорк в неделя вечерта.

Представители на ООН и двете преговарящи държави ще подготвят общ документ с "насоките за обсъждане на сигурността" с всички участници.

Паралелно с това ООН обяви, че двете кипърски страни ще продължат обсъжданията в Женева по всички останалите въпроси, включително за територията, за реституцията, управлението и споделянето на властта. "Лидерите и генералният секретар се съгласиха, че всички въпроси ще бъдат преговаряни взаимнозависимо и нищо няма да бъде договорено, докато всичко не бъде договорено", допълват от ООН.