Борисов: Еврозоната е задължителна

Написал съм 20-30 съболезнователни адреса само в последните месеци

Европейският съюз трябва да се защитава със своя отбрана като цяло. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на дискусията „Европа отново на път“, която се провежда днес в София и започна с минута мълчание в памет на жертвите в Лондон.

„Каква е Европа в момента? Ние свикнахме някак си с новините. Ако направя една справка – аз съм написал 20-30 съболезнователни адреса само в последните месеци. Чудим се какво да напишем в тях. Всяка сутрин се събуждаме и дали в Лондон, дали в Афганистан, дали на друго място – десетки убити и ранени. И се въртим около средствата и не си говорим за причините, които не са удобни политически. А то е толкова ясно докато върви надпревара за въоръжение. Изведнъж стана модерно да говорим колко пари – в милиарди евра и долари да се отделят за въоръжение", заяви Борисов.

"Само преди 25 години каква радост беше, когато се говореше за разоръжаване, за намаляване на бюджетите за отбрана. Вместо ЕС да каже – добре защо не си направим обща европейска армия. Какво по–просто от това? Имаме единни решения. Колко танка има Германия, Франция, България – дали са ни нужни поотделно на всички тези държави? Европейският съюз трябва да се защитава със своя отбрана като цяло“, каза още премиерът.

„Еврозоната е задължителна. Дори и в България си позволяваме да казваме – когато станем готови, когато ние решим, тогава ще влезем в еврозоната. А когато сме подписвали, много ясно е записано, че трябва да приемем еврото – имаме договор. Като нация, като политически елити трябва да вземе решение и да кажем – ще направим всички усилия да влезем в чакалнята на еврозоната. В противен случаи ние не можем да се сърдим, че държавите в еврозоната искат да си гарантират своята валута“, коментира още Борисов.

На фона на множеството атентати, сигурността и нуждата от единство бяха основната коментирана тема от присъстващите на срещата.

Трябва да спрат войните и това безумие и надпревара по въоръжаване. Начинът да се спестят пари и все пак да имаме надеждна охрана в ЕС според мен минава през обща европейска отбрана. Така ще има повече възможност за социални, инфрастурктурни и всякакви други проекти. В ЕС има достатъчно общи и единни решения – валута, съвет, парламент, комисия.

Публикувахте от Бойко Борисов в 5 юни 2017 г.