Страшимира Филипова: Продължаваме да се борим за квота за световното

Третият гейм определи развоя на мача, заяви Иван Сеферинов

Женският национален отбор по волейбол се размина с директна квота за Световното в Япония през 2018 г., след като отстъпи на Турция с 2:3 (25:23, 23:25, 23:25, 25:13, 13:15) в четвъртия двубой от група C от световната квалификация в столичната зала "Христо Ботев". Така нашите ще играят на допълнителна квалификация през август.

Селекционерът Иван Сеферинов заложи на следната стартова шестица: Нася Димитрова, Добриана Рабаджиева, Лора Китипова, Емилия Николова, Христина Русева, Елица Василева, Мария Филипова.

 След равенство 2:2 гейма, в тайбрека туркините тръгнаха силно, със смразяваща преднина от 7 точки."Лъвиците" успяха да стопят разликата благодарение на прецизния сервис на Гергана Димитрова. В крайна сметка обаче Туркините показаха по-голяма издръжливост и затвориха при 15:13, спечелвайки турнира, а с това и директно място на Мондиала.

Топреализатор за България стана Елица Василева с невероятните 24 точки (1 ас, 4 блокади, 63 % позитивно посрещане), Емилия Николова заби 21 (2 блокади). За Турция Нериман Йозсой и Мерием Боз реализираха по 15 точки (4 блокади) (1 блокада, 47 % в атака).


Ето какво заяви старши треньорът Иван Сеферинов: "За голямо съжаление започнахме тайбрека неуспешно, защото нашите състезателки опитаха със сила да решат отиграването и това беше грешка. Но не бе в това вината, че изгубихме мача, вината е в третия гейм, в който около 20-та точка загубихме 5 начални удара от 7 изпълнения. Тези грешки се дължат най-вече на треньорския щаб, защото бих казал работехме доста малко за начален удар и посрещане. Това е Ахилесовата пета на нашия отбор, но се радвам, че сме горе-долу на прав път и за в бъдеще нещата ще бъдат по-добри и по-добри. Около 20 август играем втора квалификация, която засега не се знае къде е и шансовете ни са доста сериозни. Така, че продължаваме и гоним квота за Световното.",съобщи БФ Волейбол.


Страшимира Филипова, която се завърна в националния отбор след майчинство, коментира след драматичната загуба от Турция с 2:3 гейма, че не е лесно да се изправиш след такова поражение. Волейболистката подчерта обаче, че тимът ни няма да се предава, като ще продължи да  се бори за квота за Световното първенство на допълнителната квалификация.

"Много трудно е да не си разочарован след такава загуба. Не трябва обаче да се предаваме и трябва да продължим напред с всички сили. Има и баражи – допълнителна квалификация. Там няма да е лесно, но ще се борим за участие на Мондиал 2018"., заяви Страшимира Филипова.