Валери Симеонов: Необходимо е затягане на граничния контрол

Трябва да има присъствие на армията по границите, опитът от изминалите две години трябва да се приложи

Има действащи каналджийски мрежи на територията на страната ни, но няма опасност от масови опити за преминаване на границата. Това заяви пред Агенция "Фокус" вицепремиерът по икономическата и демографската политика и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Валери Симеонов. По думите му е необходимо затягане на граничния контрол, като преминаването на бежански групи е било пренебрегнато по време на служебното правителство.

„Натрупаният опит през изминалите две години трябва отново да се приложи. Трябва да има присъствие на армията по границата, тъй като това представлява от една страна по-голяма гаранция върху контрола, а от друга - поддържането на боеготовността на българската армия. Там се извършват съответните процедури, дежурства на смени, поддържане на бойна готовност и т. н. Тъжният факт за катастрофата показва една група от немалко емигранти. Трябва да се уточни, че става въпрос за 17 души, доколкото е събрана информация до момента, като само един от тях е сириец", коментира Симеонов. "Продължава тази тенденция - да се търси по-добър живот от авантюристи, не от Сирия, а от други държави, които не са във война или при които няма как да се приложи хипотезата за бежанци“ каза още той.

Вицепремиерът добави, че България се справя най-добре с овладяване на миграционните процеси в целия Европейски съюз, като няма нужда от промяна на политиките в това отношение. По думите му по-строгите санкции за трафиканти, предложени от групата на Патриотичния фронт, имат ефект, като и неслучайно шофьорът на катастрофиралия микробус е непълнолетен, с цел да бъде избегната наказателната отговорност.

Симеонов каза още, че граничната ограда е завършена, като остава тя да бъде оборудвана с камери и датчици, което ще направи съоръжението невъзможно за преодоляване.