Отбелязваме Световния ден на околната среда

Общество

05-06-2017, 06:03

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕС: Парижкото споразумение не подлежи на предоговаряне

Всяка година на този ден се присъжда основната награда на ООН в областта на околната среда и развитието – Глобал-500

Днес отбелязваме Световния ден на околната среда. Той е най-значимия и известен глобален ден за положителна промяна на околната среда.

Провъзгласен е на на 27-та сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция (Резолюция № A/RES/2994 (XXVII) от 15 декември 1972 г. На този форум е приета декларация за околната среда, представляваща първия международен договор за принципите на екологична защита на Земята.

Датата за честване е избрана на 5 юни – денят на начало на работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г.

В своята резолюция Общото събрание призовава държавите и организациите членуващи в ООН ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, потвърждаващи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.

На 27-та сесия на Общото събрание на ООН е създадена нова организация в рамките на ООН – Програма на ООН за околната среда (ЮНЕП). Именно под егидата на ЮНЕП ежегодно се отбелязва този ден. Всяка година на този ден се присъжда основната награда на ООН в областта на околната среда и развитието – Глобал-500, на държавни, политически и обществени дейци, допринесли с дейността си за опазването на околната среда.