Амбер Ръд: Нападението в Лондон е извършено от "радикални ислямски терористи"

Вътрешният министър отрече вчерашният атентат да има връзка с атаката в Манчестър

Нападателите, които убиха седем души и раниха 48 в центъра на Лондон снощи, са вероятно „радикални ислямски терористи“. Това заяви днес британският вътрешен министър Амбър Ръд, цитирана от Ройтерс и БТА.

„Както заяви премиерът, ние сме убедени, че те са били радикални ислямски терористи, от начина, по който са били надъхани, и ние сме длъжни да открием повече откъде идва тази радикализация“, посочи Ръд. Тя отказа да съобщи дали извършителите на атаката са били известни на властите преди това. „Операцията продължава и ние откриваме повече факти за това кои са били тримата.“

Вътрешният министър каза също, че няма данни атаката в Лондон да е свързана със самоубийствения атентат на 22 май на концерт в Манчестър, при който бяха убити 22 души. „Смятаме, че е това е малко вероятно. По-скоро изглежда, че няма връзка, но засега не можем да я изключим напълно.“

Тя добави, че на днешното заседание на кабинета за сигурност „Кобра“ не е било обсъждано предприемане на повече действия в Близкия изток.

Вътрешният министър на Великобритания заяви, че е необходимо международно споразумение, за да бъдат накарани интернет компаниите да отстраняват радикалното съдържание.

Телевизия Скайнюз съобщи за полицейска операция на адрес в района Баркинг в източен Лондон. На кадри, снимани от въздуха, се вижда полицейски кордон около жилищен блок и паркирана отпред линейка, предаде Ройтерс. Няма потвърждение от полицията за операцията и засега не е ясно дали е свързана със снощното нападение, при което бяха убити 7 души.