Индия ще завиши ангажимента си по Парижкото споразумение

Моди: Франция и Индия трябва да работят заедно за защита на климата на планетата

Индия е за запазване на Парижкото споразумение за климата и е готова дори да завиши своите ангажименти поети по него. Това заяви премиерът на страната Нарендра Моди след среща с френския президент Еманюел Макрон, предадоха Франс прес и ТАСС, цитира БНТ.

"Индия се обявява в подкрепа на Парижкото споразумение и е готова да завиши ангажиментите, поети по договора", заяви Моди и подчерта, че Парижкото споразумение е призвано да защити бъдещите поколения.

Моди определи споразумението като даващо голяма надежда на човечеството.

След срещата Макрон обяви, че ще посети Индия преди края на годината за първа среща на върха на Световния соларен алианс - френско-индийски алианс в областта на соларната енергия, който Макрон иска да разшири, така че в него да влязат и други страни. Целта на алианса е да се увеличи по един значителен начин производството на слънчева енергия в 121 страни, разположени напълно или отчасти в тропическите зони.

Визитата на Моди в Париж е част от неговата обиколка в Европа. По време на нея той посети Германия, Испания и Русия.

След разговорите Макрон заяви, че двете държави потвърждават стремежа си да водят решителна борба срещу тероризма и че смятат за необходимо да приемат мерки за засилване на съвместното сътрудничество в тази насока. "Тероризмът приема различни форми в нашите страни, но задачата да се борим с него е обща. В тази връзка беше подчертана важността на сътрудничеството в сферата на разузнаването, военната област, осигуряването на безопасността в моретата и океаните, а също и борбата против пропагандата на тероризма чрез интернет", каза той.

Президентът каза, че двете страни са засвидетелствали и желание да продължат сътрудничеството в областта на отбраната.

В областта на енергетиката Макрон каза, че Франция има готовност да съдейства на Индия, за да разреши енергийните си проблеми. Това съдействие ще бъде на базата на сътрудничество в използването на слънчевата енергия и в сферата на ядрената енергетика.