Ева Майдел: Очакваните годишни приходи от дигитализацията са 100 млн. евро

40% от работниците в ЕС нямат необходимите дигитални умения

Сега е и моментът на т. нар. нови страни членки, като България, да покажем това, което умеем най-добре – а именно да прегърнем промяната – да модернизираме нашите индустрии, да прескочим етапи от цикъла на развитие, така както направихме при развиването на интернет инфраструктурата, поради което днес имаме най-бързата интернет връзка. Това заяви в пленарна зала българският евродепутат Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП по време на финалното обсъждане на доклада за Дигитализиране на европейската промишленост.

Ева Майдел бе докладчик по досието за Групата на ЕНП в Комисията по вътрешен пазар, където българският евродепутат посочи като изключително важен приоритет справянето с недостига на квалифицирана работна сила. “Уменията на 21 век са основният двигател и се радвам да видя, че това е отразено и в крайната позиция на Европейския парламент. Освен с конкретни инвестиции с добавена стойност за цифровата инфраструктура, дигитализацията на промишлеността се нуждае от подготвен човешки ресурс, който да осъществи този процес – 40% от работниците в ЕС нямат необходимите дигитални умения“, подчерта българският представител в Европарламента Ева Майдел.

“Важно е да говорим за дигитализация и то сериозно. Около една трета от растежа на промишлената продукция вече е заради внедряването на дигиталните технологии. С други думи, индустрията печели от дигитализация – близо 100 милиарда евро годишно са очакваните приходи според проучвания на Еврокомисията“, заяви евродепутатът Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП.

Докладът, който бе гласуван на 1 юни в Европарламента, посочва конкретни направления за Еврокомисията и държавите-членки по пътя им към дигитализацията. Призовава се за по-добра координация на национални и регионални инициативи, обмен на добри практики и широко участие. Докладът посочва още необходимостта от повече инвестиции в дигиталната инфраструктура чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Освен това Европарламента призовава за създаването на хъбове за дигитална иновация и центрове за дигитална компетенция, които да съветват стартиращи, малки и средни предприятия как да внедряват и ползват дигитални технологии и така да оптимизират процесите си.

“ИКТ сектора в Европа дава работа на 6 млн. души и съставлява 4% от БВП в ЕС. Това е потенциал, който трябва да използваме“, заяви българският евродепутат Ева Майдел.