Националният отбор на България за хора в инвалидни колички по тенис проведе четиридневен лагер във Варна

Подобни лагери се провеждат вече за десета година под егидата на БФ Тенис

Националният отбор на България за хора в инвалидни колички по тенис проведе четиридневен лагер във Варна със съдействието на TK „СуперСпорт” . Подобни лагери се провеждат вече за десета година под егидата на БФТенис.

Всичко това се случва благодарение на подкрепата на БФТ – заяви Борис Томов, капитан на националния отбор по тенис за хора в инвалидни колички. Ние сме много благодарни за грижите, които се полагат, а условията в Гранд хотел Варна и в тенис клуба бяха повече от добри. За първа година играхме на кортовете на хотела което е страхотно, защото по този начин има време за почивка и не трябва да се пътува. Заниманията бяха пълноценни и успяхме да играем по четири и половина часа на ден. Както в края на всеки лагер така и във Варна организирахме и мини турнир. Идеята на тези турнири е състезателите на които предстоят турнири в чужбина да бъдат по- добре подготвени. Съвсем скоро Зоя Чавдарова и Христо Босаков ще участват на турнири в Словения от 15 до 18 юни и в Хърватска от 22 до 25 юни. Освен това Христинка Братанова и Зоя Чавдарова ще имат възможност да останат между двата турнира на лагер в Хърватска. Освен тези два турнира е планирано участие и на две състезания в Румъния и едно в Гърция. Също така благодарение на Владимир Димитров, член на УС на БФТ и дарител по програмата планираме да изпратим двама участници и на турнир в Австрия – добави Борис Томов.   

Републиканското първенство за хора в инвалидни колички по тенис ще се проведе от 28 юни до 2 юли на кортовете на Национален тенис център в София. Именно там провеждаме и по три тренировки през седмицата. Създадена е отлична организация и съблекалните са адаптирани за хора в нашето положение – добави Борис Томов.

Преди лагера във Варна имахме такъв и в Благоевград в рамките на три дни. Също така организирахме и тридневен лагер за Христинка Братанова в Пловдив. Тук трябва да благодарим на ТК”Локомотив” и лично на Дора Рангелова за добрите условия, които бяха предоставени в Пловдив.

В момента националният отбор на България за хора в инвалидни колички по тенис се състои от 12 души – 10 мъже и 2 жени.

Благодарение на федерация по тенис и програмата за развитие на спорт за хора с увреждания на Минстерство на младежта и спорта имаме екипи, анцузи, маратонки и  ракети. Просто сме облечени като национален отбор, а това е много важно за самочувствието на състезателите - завърши Борис Томов.