ГЕРБ премахва знаците, предупреждаващи за контрол на пътните органи

От 21 януари т.г. досега са установени над 9000 случая на водачи с невалидни шофьорски книжки или изобщо без документ за правоспособност за МПС

ГЕРБ предлага да бъдат премахнати пътните знаци, които предупреждават за контрол на пътните органи в съответния участък, с внесени днес промени в Закона за движението по пътищата.  Това съобщи пред журналисти в Народното събрание Станислав Иванов, зам.-председател на транспортната комисия.
В събота на среща с премиера Бойко Борисов бяха обсъдени мерки срещу "войната" по пътищата.
На нея бяха набелязани три основни проблема в закона, които ще коригираме, посочи Иванов. Те се отнасят до знаците преди камерите, наредбата за проверка на наличие на алкохолни и наркотични вещества, тълкувателното съдебно решение от 2014 г. органите да не са на място, където се заснема с мобилни камери, обясни той.
Според данни на статистиката, върху които ГЕРБ се опират за част от поправките, от 21 януари т.г. досега са установени над 9000 случая на водачи с невалидни шофьорски книжки или изобщо без документ за правоспособност за МПС. Само в 10 на сто от случаите шофьорите са и собственици на автомобилите. Ето защо се налагало и въвеждането на съответна санкция - собственици, предоставили колата си на нередовни водачи или на такива, употребили алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда и/или наркотици, да остават без регистрация на автомобила от 6 месеца до една година.
Трябва да се актуализира и списъкът с наркотични вещества в наредбата, смятат от ГЕРБ.