Ева Майдел: Електронните вестници и книги вече могат да се облагат с по-нисък ДДС

Електронните вестници, списания и книги в Европа ще могат да се облагат с по-ниска ставка на Данък добавена стойност (ДДС)

„Правилата, които приехме днес в Европарламента позволяват държавите-членки да намалят ДДС върху електронните издания, така че ставката да съответства с тази за печатните книги“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по повод гласуваните нови правила в Европейския парламент в четвъртък 1 юни 2017 г.

Настоящото законодателство позволява на държавите да налагат по-нисък ДДС от минималния за ЕС 15% за изрично описани стоки, сред които и печатните публикации. Новите правила премахват разграничението между печатни и електронни издания и така и вторите могат да бъдат облагани с по-нисък данък.

„Направихме още една стъпка към създаване на Единен цифров пазар в ЕС. Много често остаряло законодателство като това за ДДС пречи на развитието на икономиките ни, защото не отговаря на реалностите как консумираме, търгуваме или комуникираме в 21-и век. Затова развитието на общи за ЕС и модерни правила за дигитални услуги е от изключително значение за това в каква Европа ще живеем след 5 или 10 години“, допълни Майдел, която е докладчик в комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите по няколко досиета от Стратегията за Единния цифров пазар на ЕС.