Комисията по стокови борси: Цените на плодовете и зеленчуците се нормализираха

Потребителите трябва да са добре информирани и да купуват българско, за да се подпомогне нашият пазар

За да са на печалба, производителите на плодове и зеленчуци трябва да се сдружават, а не да работят по отделно, каза в ефира на БНТ председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Той коментира, че цените на плодовете и зеленчуците са се нормализирали и пазарът е балансиран. По думите му от средата на юни до средата на юли се очаква те да достигнат най-ниските ценови равнища. Прогнозата на Владимир Иванов е, че заради задушница е възможно утре черешите да се предлагат на по-високи цени.

Сдружаването е единственият път, по който могат да извлекат полезност от пазара, когато са сами и на малко площи, стават уязвими за търговския капитал, добави той.

Пътят е към големи земеделски сдружения, които да излизат със собствени логистични платформи, коментира още Иванов.

"Държавата може да опосредства сдруженията с обучителни програми, както го и прави. Т.е. тя може да помага косвено, но не и да става играч на пазара и не е редно при свободна пазарна икономика. Потребителите трябва да са добре информирани и да купуват българско, за да се подпомогне нашият пазар. От последните 7 години имаме стабилитет и относимост на цените плюс минус 5-10 %. Имаме много стабилен и балансиран пазар", коментира той.