Петков: Задълбочават опитите на опозицията в лицето най-вече на БСП за противопоставяне

България има големия шанс да реализира едно достойно председателство на Съвета на ЕС

България има големия шанс да реализира едно достойно председателство на Съвета на ЕС и политическите сили трябва да осъзнаят националните ни приоритетите и да се обединят около тях, не само на думи, но и на действия. Това каза в „Европа сутрин“ Румен Петков от АБВ. Според него обаче през последните дни все повече се задълбочават опитите на опозицията в лицето най-вече на БСП за политическо противопоставяне, което се вижда както в парламента, така и на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Радев. А това е изключително вредно за страната, смята Петков.

„Има заявено намерение за съгласие, но вие виждате какво стана вчера в НС – такива грозни картини, такива грозни сцени, такава грозна риторика, такова излъчване на осъзната омраза, това не е прецедент – не ме прави оптимист, че заявеното намерение да се постигне съгласие ще бъде реализирано. По същия начин се подходи и след консултативния съвет при президента. Там отново имаме едно грозно противопоставяне, което не дава решение на никакви въпроси".

Според Румен Петков страната ни се нуждае от солидна национална дискусия с активното участие както на политическите сили, така и на държавните институции по дневния ред на българското председателство. Сега България има големия шанс да се опита да инициира обсъждането на Черноморска стратегия, допълни още той.

„България трябва във всички случаи да се пребори за своите интереси от гледна точка на факта, че в годините ние сме център за енергийна сигурност не само на Балканите, но и за Европа като цяло. България би трябвало да помисли за своите интереси и това да бъде действително както подчертахте в самото начало резултат на национална политика, а не на политическо боричкане.“ Черноморската стратегия би могла да бъде много сериозен инструмент за развитието на региона и страната ни, каза още Румен Петков.

Румен Петков: Политическото противопоставяне е вредно за българското председателство на ЕС България има големия шанс да реализира едно достойно председателство на Съвета на ЕС и политическите сили трябва да осъзнаят националните ни приоритетите и да се обединят около тях, не само на думи, но и на действия. Това каза в "Европа сутрин" Румен Петков от АБВ. Според него обаче през последните дни все повече се задълбочават опитите на опозицията в лицето най-вече на БСП за политическо противопоставяне, което се вижда както в парламента, така и на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Радев. А това е изключително вредно за страната, смята Петков. Румен Петков: "Има заявено намерение за съгласие, но вие виждате какво стана вчера в НС - такива грозни картини, такива грозни сцени, такава грозна риторика, такова излъчване на осъзната омраза, това не е прецедент - не ме прави оптимист, че заявеното намерение да се постигне съгласие ще бъде реализирано. По същия начин се подходи и след консултативния съвет при президента. Там отново имаме едно грозно противопоставяне, което не дава решение на никакви въпроси." Според Румен Петков страната ни се нуждае от солидна национална дискусия с активното участие както на политическите сили, така и на държавните институции по дневния ред на българското председателство. Сега България има големия шанс да се опита да инициира обсъждането на Черноморска стратегия, допълни още той. Румен Петков: "България трябва във всички случаи да се пребори за своите интереси от гледна точка на факта, че в годините ние сме център за енергийна сигурност не само на Балканите, но и за Европа като цяло. България би трябвало да помисли за своите интереси и това да бъде действително както подчертахте в самото начало резултат на национална политика, а не на политическо боричкане." Черноморската стратегия би могла да бъде много сериозен инструмент за развитието на региона и страната ни, каза още Румен Петков.

Публикувахте от ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОПА - новини на 30 минути в 1 юни 2017 г.