Парламентът отхвърли исканата от БСП оставка на Димитър Главчев

Председаелят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че мотивите за оставката са несъстоятелни

Парламентът отхвърли исканата от БСП оставка на Димитър Главчев като председател на Народното събрание, съобщава Агенция Фокус. „За“ оставката на Димитър Главчев гласуваха 114 народни представители, „против“ - 118 , „въздържали се“ - 0, с което искането бе отхвърлено. Проекторешението бе внесено с 80 подписа от всички народни предтавители от ПГ на „БСП за България“.

В мотивите му на решението бе записано, че искането е заради системно неизпълнение на задълженията и превишаване на правата от страна на Главчев. Според вносителите вместо Димитър Главчев да осигурява равенството на всички народни представители, той е наложил двойни стандарти. В рамките на дебата лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че искат оставката на Димитър Главчев защото парламентът не работи пълноценно, за да прикрие липсата на управленска програма. Корнелия Нинова настоя канцлерът на Германия да отговори дали подкрепя правителство, което е върнало на дневен ред нацистките поздрави.

Председаелят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че мотивите за оставката са несъстоятелни и с тях БСП цели да покаже, че има характер. Той поднесе извинения за декларациите на ГЕРБ. Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Снежана Дукова се обърна към БСП и им каза, че имат кредо да не работят и могат да върнат парите, които са получили за тази седмица, защото не са ги изработи. Дукова призова БСП да бъдат търпеливи и да изчакат да видят какво ще направят с управленска програма и как ще я изпълнят. Депутатът Исрен Веселиноов от „Обединени патриоти“ заяви, че предложението за оставка на Димитър Главчев е безпомощно и инфантилно усилие на опозицията и затова от групата му няма да го подкрепят.

Народният представител Хамид Хамид от ДПС заяви, че групата му ще подкрепи исканата оставка, тъй като Димитър Главчев допуска езика на омразата в българския парламент. По време на дебатите ПГ на „Воля“ напусна залата в знак на протест. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки заяви, че всички народни представители са се „оляли“ в този дебат. В края на дебата председателят на Народното събрание Димитър Главчев се обърна към БСП и ги попита: „Искате да налагам наказания или да не си превишавам правилата - преценете?“. По думите му всички заедно трябва да работят за председателството на ЕС, тъй като това е рядък шанс. „Смятам, че ако вие имате такова искрено желание би трябвало да подкрепите който и да председател на НС. Театърът и политиката си приличат. Играят се роли, всеки обаче избира дали да играе положителна и отрицателна роля. Важното е човек какъв остава“, заяви Главчев.