Георг Георгиев: Колегите ни в Кабул се справят много добре

Имало е изпочупени прозорци, паднали тавани и разбира се вътре е пострадало имуществото

Ситуацията в Кабул лека полека започва да се нормализира. Това каза в ефира на bTV зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Вчера мощен взрив избухна в близост до българското посолство там, като пострада сградата на нашата мисия.

„Имало е изпочупени прозорци, паднали тавани и разбира се вътре е пострадало имуществото”, поясни Георгиев. Той добави, че нашият парцел е разделен между българската сграда и тази на Великобритания, като още вчера е започнала оценката на щетите, за да се възстановят възможно най-бързо.

„Поддържаме връзка с колегите ни там, те се справят много добре. Сработили са всички механизми за кризисна ситуация”, категоричен е Георгиев. Взривът е станал в т.нар. „дипломатически квартал” на Кабул, който е обявен за зелена зона – добре охранявано място, където би трябвало да не се случват атентати.

Георгиев поясни, че проблемът на тероризма е, че това е един враг, който няма лице. "Неговата идентификация е трудна и сложна като процес. Охраната в зелената зона е много по-интензивна, отколкото на всички останали места”, добави Георгиев и каза, че вече нито една точка на света не е достатъчно безопасна.

„Обстановката в Кабул е такава, каквато я познаваме – много напрегната, политически нестабилна, такава, каквато предполага случването на такива атаки”, поясни още зам.-министърът.

„Със сигурност това е бойното ми кръщение. Афганистан попада пряко в един от ресорите ми и това е първият голям инцидент, в който има засегната и българска територия”, заключи Георгиев.