Президентът Радев ще вземе участие в тържествата за Деня на Ботев

Общество

01-06-2017, 06:03

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Радев ще бъде домакин на абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение

Официално Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници

От 1953 г. до 1988 г. празникът се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

На 1 юни (20 май стар стил) 1876 година е последният тежък бой — привечер след сражението куршум пронизва Ботев. Това се случва в подножието на връх Вола в Стара планина.

Президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. На 1 юни, четвъртък, държавният глава Румен Радев ще посети Ботевград и Враца.

В 17:00 часа Румен Радев ще проведе среща с кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов и неговия екип. По-късно президентът ще поднесе цветя и ще произнесе слово на тържествената церемония на паметника на Христо Ботев в гр. Ботевград.

В 19:00 държавният глава ще посети град Враца. Президентът Радев ще разговаря с кмета на общината Калин Каменов, а след това ще присъства на тържествения концерт в Драматичния театър в града.

В 21:00 часа на площад „Христо Ботев“ в гр. Враца ще се състои тържествената заря-проверка по случай отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.