Приет е устройствен правилник за българското председателство на Съвета на ЕС

Политика

31-05-2017, 18:35

Снимка:

sofiautre/ архив

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Приеха промени в плана за председателството ни на Съвета на ЕС

Администрацията е структурирана в четири дирекции - две в общата и две в специализираната

Правителството е приело Устройствен правилник на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018. Със създаването на новото ведомство се утвърждава силна координационна структура, която да изпълнява единствено и само функции по подготовката и провеждането на председателството.

Устройственият правилник урежда организацията, реда на дейност, функциите и числеността на персонала на министерството, правомощията на министъра като национален координатор за подготовката и провеждането на Председателството. Регламентират се бюджетни и финансовите въпроси, свързани със създаването на министерството и вливането на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС в структурата на новото ведомство.

Предвидени са и съответни промени в нормативните актове, регулиращи въпроси, свързани с подготовката председателството.

Администрацията на министерството е структурирана в четири дирекции – две в общата и две в специализираната администрация. Общата численост на персонала е 70 щатни бройки. Основната дейност по подготовката и провеждането на българското председателство се осъществява от двете специализирани дирекции – „Подготовка и провеждане на Председателството“ и „Комуникация и пресцентър“.

Функциите на дирекция „Подготовка и провеждане на Председателството“ са основно свързани с изготвянето на обобщен календар на събитията, които ще се проведат по време на Председателство. Дирекцията ще изготвя разпределението на събитията от календара на Председателството по сгради, ще отговаря в координация с дирекция „Държавен протокол“ на МВнР за логистичната подготовка и протоколното обслужване на неформалните заседания на Европейския съвет и различните формати на Съвета на ЕС, събитията от парламентарното измерение на Председателството и официалните церемонии по откриването и закриването на Председателството, за ангажирането на доброволци за осъществяване на дейности по Председателството, в т. ч. изпълняващи ролята на лица за свръзка с делегациите.

Дирекция „Комуникация и пресцентър“ в координация с МВнР ще изпълнява Комуникационна стратегия на българското председателство в национален план, ще организира пресцентъра на българското председателството в София. Предвижда се и длъжността говорител на Председателството.