Ангелкова: До ноември предложенията за промени в Закона за туризма ще бъдат внесени в НС

Ангелкова информира депутатите за намеренията да се създаде туристически инспекторат с регионални структури в националните курорти

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи по време на представянето на екипа си в парламентарната икономическа комисия и последвалия блиц контрол, че се очаква най-късно през ноември предложенията за промени в Закона за туризма да бъдат внесени в НС, а до 30 септември трябва да приключи общественото им обсъждане. Промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се очаква през септември да бъдат внесени в НС, като до десетина дни те ще бъдат обявени за обществено обсъждане.
Промените в правилника към Закона за трудовата мобилност, с които се улеснява наемането на сезонни работници от трети страни, ще бъдат внесени в МС на идното или следващото заседание на кабинета.
До един месец се очаква да бъде внесена в МС актуализираната Стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. и плана към нея, каза министър Ангелкова.
Следващата седмица предстои да бъде обявена отново процедурата за единната система за туристическа информация, ако няма обжалване, изграждането й може да започне до края на годината. Също тогава се очаква да започне отново дейност работна група по приключване на промените в Закона за туризма във връзка с регулирането на къмпинг туризма.
Експертната група, която се занимава с нормативните промени по отношение на развитието на планинския туризъм, също започва работа, посочи министърът и добави, че ще се търси баланс между икономическите активности и опазването на околната среда.
Тя посочи, че основен акцент в промените в Закона за туризма е създаването на правна регулация за статута на управление на националните курорти, която да унифицира изграждането, поддържането и благоустрояването на туристическата инфраструктура на територията и други дейности. Министърът посочи, че се обмисля в наредба да се регламентират всички дейности, свързани с регулирането на националните курортите. Друга идея, свързана с финансирането на националните курорти, предвижда процент от приходите, които постъпват от националните курорти, да се изразходват само на територията им. Това обаче ще изисква и промени в други закони, а не само в Закона за туризма, изтъкна министър Ангелкова.
Министърът информира още, че ведомството ще търси модел за финансиране на социализацията на туристическите атракции публична държавна собственост, като сега се прави преглед на добрите практики. Една от идеите е да се събират отчисления било от туристическите пакети или продажбата на стоки и услуги, както това става в Австрия и в Хърватия и парите да постъпват в специализиран фонд, администриран от МТ или от няколко ведомства, от които да се финансират атракциите, за които няма откъде другаде да се намерят средства за да станат достъпни. В момента от 3500 туристически атракции 800 са с неизяснена собственост.
Промените в правилника към закона за трудовата мобилност, с които се улеснява наемането на сезонни работници от трети страни ще бъдат внесени в МС на идното или следващото заседание на кабинета, съобщи министърът.
Ангелкова информира депутатите за намеренията да се създаде туристически инспекторат с регионални структури в националните курорти, като целта е щатните екипи на КЗП, които досега проверяваха и по Закона за туризма, да се занимават с тази дейност към Министерството.
Министърът съобщи, че се прави проверка и на други плажове, където е възможно да възникнат казуси, подобни на опита за строителство на заведение на скалите в Лозенец, който беше предотвратен от ведомството, за да започне актуализация на кадастралните карти. Тя уточни, че става дума за неохраняемите плажове, които не са били отдавани под наем.
Министър Ангелкова представи своя заместник - Ирена Георгиева, която е с ресор "туристическа политика", и посочи, че предстои назначаването и на втори заместник-министър.