Андрус Ансип: Мария Габриел ще е добър еврокомисар

Изслушването на Габриел пред ЕП ще бъде след няколко седмици

Мария Габриел ще бъде добър еврокомисар. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип по време на участието му в заседание на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент, съобщава пресцентърът на ГЕРБ.

“Радвам се, че българското правителство номинира нов еврокомисар. Да работя сам по всички тези задачи е много трудно, определено има нужда от помощ. Надявам се, че Мария Габриел ще премине успешно изслушването тук, в тази комисия. Ние вече се срещнахме с нея и вярвам, че тя ще бъде добър комисар за дигиталните въпроси”, добави Ансип в отговор на въпрос на евродепутата Петър Курумбашев. В момента Ансип отговаря за цифровата икономика, а се предвижда с това да се заеме Мария Габриел.

Изслушването на г-жа Габриел пред съотвените отговорни комисии на Европейския парламент ще бъде след няколко седмици, след което тя ще може да поеме поста на европейски комисар.

Подкрепа за нейната кандидатура вече изразиха български и чуждестранни евродепутати от различни политически групи, както и експерти и анализатори.

След като разговаря в Страсбург с Мария Габриел председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че тя отговаря на изискванията за еврокомисар и той възнамерява да й възложни отговорността за цифровата икономика и цифровото общество.