Плевнелиев отново призова да не се разсекретява стенограмата за КТБ

Банковата стабилност е сред ключовите елементи на националната сигурност

Президентът на България (2012 - 2017) Росен Плевнелив изпрати открито писмо до главния президентски секретар Димитър Стоянов, в което отново призовава да не бъде разсекретена стенограмата, на която е обсъдено състоянието на КТБ. Плевневлиев обръща внимание на последиците от накърняване на обществените интереси с разгласяване на банкова тайна.

"Считам, че чл.37, ал.1, т.2 от ЗДОИ е неприложим в конкретния случай. Този текст касае случаи, при които исканата информация засяга интересите на трето лице и е необходимо да се получи неговото съгласие. В конкретния случай подобни лични интереси няма и по тази причина това не може да послужи нито като основание да се откаже достъп, а още по-малко като индулгенция за евентуални бъдещи щети, които оповестяването на въпросната информация може да причини", казва той в писмото си. Плевнелиев посочва и че отговорността за преценката доколко подобна информация представлява защитена от закона тайна е изцяло на президентската институция и тя няма как да отпадне въз основа на каквито и да е предварителни съгласия, които участниците в консултациите биха дали.

"Използвам възможността да Ви обърна внимание, че банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност. Въпреки че от проведените консултации ни делят почти три години, общественото мнение в страната е твърде чувствително по отношение на банкова система. От тази гледна точка е трудно да се предвиди до какви неблагоприятни последици би довело разгласяването на информация относно банковата система в страната. Точно това е причината, поради която в редица закони е предвидено че подобни данни са „тайна“, не защото обществения интерес от тяхното узнаване е маловажен, а защото обществените интереси, които могат да бъдат накърнени в случай на нестабилност в банковата система са в пъти по-големи", пише Росен Плевнелиев. Той призовава, като един от основните гаранти за националната сигурност, президентската институция да направи внимателно тази преценка.

"Искам още веднъж да обърна внимание върху важността на това именно президентската институция да остане мястото, където политическите сили и институциите да могат да провеждат отговорен и честен дебат и в кризисни за страната моменти да намират решения. Ако подчиним този подход на търсенето на евтини медийни ефекти, рискуваме да загубим едно силно и проверено през годините демократично средство за преодоляване на най-тежките кризи", заключва в писмото Плевнелиев.