Главчев след КСНС: Външните рискове са основното притеснение

Политика

31-05-2017, 12:38

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ: Нереформираната БСП още не се е отърсила от кошмара на загубата на изборите

По-късно "БСП за България" внесе искане за оставка на председателя на Народното събрание

Всички бяхме единодушни на КСНС, че стратегията от 2011 г. за национална сигурност има нужда от актуализация, каза председателят на НС Димитър Главчев в БНТ.

Външните рискове са основното притеснение, не става дума за вътрешната система, вътрешните рискове не са налице, добави той.

Демографската криза е проблем за всяка страна в ЕС, не е нещо различно, просто доходите например са по-голям проблем, отбеляза Главчев.

Няма да има пренебрегване на вътрешните фактори в националната сигурност, интегриран е подходът за справяне и с вътрешните, и с външните фактори за националната сигурност, заяви  председателят на НС.

Според председателят на НС трябва да се намерят нови източници на финансиране:

Основният извод е да намерим други източници за борбата с дефицитите като борбата с контрабандата, за да се преодолеят тези дефицити.

Основната идея е, че българската сигурност е елемент от сигурността на НАТО и ЕС. Няма да бъде за сметка на други сектори модернизацията на сектор "Сигурност", бе категоричен Главчев.

Имаше политическа воля да се осъществи осъвременяването на стратегията за национална сигурност, каза още той.

 

По-късно "БСП за България" внесе искане за оставка на председателя на Народното събрание Димитър Главчев за "системно превишаване на правата и системно неизпълнение на задълженията". Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание, на който присъства цялата парламентарна група на левицата.

Днес внасяме изискваните подписи /една трета от народните представители/ за оставка на г-н Главчев, който грубо нарушава Правилника за работа на Народното събрание, не си изпълнява задълженията и е проводник на езика на омразата, разделението и скандалите, които ПП ГЕРБ налагат в обществото, посочи Нинова.

Тя отбеляза, че парламентът не работи вече шеста седмица и има заседания от по 23 минути.

"Това е така, защото правителството и мнозинството нямат управленска и законодателна програма. В същото време законите, които ние внасяме, не се гледат нито в комисии, нито в зала, по това време ПП ГЕРБ чете декларации, пълни с омраза конфронтация, които целят да прикрият управленската им немощ", коментира Корнелия Нинова.

Димитър Главчев отговори с думите: На момента, в който са постъпили законопроектите, са разпределени в комисии, а колкото до езика на омразата, когато има декларация от името на парламентарна група, ако отнема думата, ще означава, че има мракобесия от моя страна най-вероятно, не знам какво биха казали - потъпкване на свободата на словото. Ако някой е преценил, че аз съм проблемът да функционира добре парламента, няма никакъв проблем.

На уточняващ въпрос на журналисти дали е готов да напусне поста, Главчев отговори:
"Абсолютно!".