Мощен взрив в дипломатическия квартал на Кабул, 80 души са загинали

Мощен взрив е избухнал в дипломатическия квартал на Кабул, Афганистан

Мощен взрив е избухнал в дипломатическия квартал на Кабул, Афганистан, в близост до българското посолство, днес около 8.30 ч местно време (7 ч българско). Няма пострадали членове на персонала на посолство. В резултат на експлозията са нанесени материални щети на сградата на дипломатическото представителство и съседните сгради.
Местните власти са отцепили района. Обстоятелствата за инцидента се изясняват. Подозира се експлозия на кола-бомба, но няма данни нападението да е било насочено конкретно към българската мисия.

По последни данни, загиналите в кървавия атентат са 80 души, а близо 300 са пострадалите, съобщават от полицейските и здравни служби в Кабул, цитирани от Al Jazeera.  Очаква се броят на загиналите да расте. Все още никой не е поел отговорност за самоубийствения атентат. По информация на медията, атакат е много добре планирана, защото взривът е избухнал в еднн от най-охраняваните и оживени квартали.

"Кабул беше много спокоен през последните седмици. Това е най-мощният взрив до сега на който афганистанската столица е станала свидетел" споделят от службите там. От полицията там изказват съмнения, че е възможно експлозивът да е бил в камион а не в автомобил.