Румен Радев: България и Хърватия имат обща мисия

България и Хърватия имат обща мисия за утвърждаването на европейската перспектива и демократичното развитие на Балканите

България и Хърватия заедно имат решаваща роля за утвърждаването на европейската перспектива, мира и икономическия просперитет на Балканите. Задълбочаването на двустранните отношения между София и Загреб и сътрудничеството им в рамките на Европейския съюз създават атмосфера на добросъседство в региона и са стимул за държавите от Западните Балкани за осъществяване на важни реформи. Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна със заместник министър-председателя и министър на външните работи и европейските въпроси на Република Хърватия Давор Иво Щир.

Румен Радев и Давор Иво Щир дадоха висока оценка на партньорството между България и Хърватия при формулирането на общи позиции в рамките на Европейския съюз и в областта на туризма и сигурността. Двамата се обявиха за засилване на двустранното сътрудничество за подобряване на инфраструктурата и енергийната свързаност на Балканите, както и за насърчаване на търговския обмен между двете държави.

„Благодарение на отличните си отношения България и Хърватия работят активно, за да бъде пътят към европейската интеграция на страните от Западните Балкани отворен, а демократичното им развитие – основен приоритет“, заяви по време на срещата Давор Иво Щир и пожела успех на страната ни като председател на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 г.