Зам.-министър Русинова: Искаме да създадем възможност малцинствата да бъдат квалифицирани - bulgaria.utre.bg

Зам.-министър Русинова: Искаме да създадем възможност малцинствата да бъдат квалифицирани

30 май 2017, 08:39 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Хората няма да кандидатстват сами, а през проект, подготвен от общината

80-те милиона лева европейски средства за проекти нямат връзка с ромското включване. Това заяви в ефира на bTV заместник-социалният министър Зорница Русинова. Тя добави, че парите не са насочени към ромите, а към уязвими групи. Русинова отрече също парите да са насочени към 12 000 души.

По думите й става въпрос за част от средствата по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, които ще подпомогнат общините за справянето с неграмотността. „Не може в XXI век да има неграмотни деца и деца, които не ходят на училище, което е предпоставка за бедност и ниски доходи”, отбеляза тя.

Русинова обясни, че тези 80 милиона са голяма схема с две компонента – първият е 50 милиона, а вторият – 30. "Втората част на тези средства е насочена към общините, които ще подпомогнат тези интегрирани мерки и с инфраструктура", допълни тя. "В първата част за момента има получени 50 концепции от общини, от които само 28 са одобрени на стойност 25 млн. лева", каза още Русинова.

„Едно от изискванията е общината задължително да работи с работодател от региона, в който се изпълняват проектите, защото ако нямаме сигурност, че родителите ходят на работа и не са интегрирани на пазара на труда, няма как да имат доходи”, заяви тя.

По думите й целта е да се създадат възможности тези хора да не са в общинските програми да метат улиците, а да бъдат квалифицирани.

Финалът на програмата е 2020 г. Стойността на всеки един от проектите е различна – според нуждите на общината те варират между 100 000 и 500 000 лв.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика