Университетите ни приемат 1135 българи, живеещи отвъд границите ни

Общество

30-05-2017, 06:25

Снимка:

МОН

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

МОН обсъжда критериите за получаване на научна степен

Първият от изпитите ще се проведе в Казахстан на 16 юни

Министерският съвет е утвърдил общо 1135 места в българските висши училища за български студенти, живеещи извън страната. Става дума за наши сънародници от Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, Косово, Казахстан и други, съобщава МОН.

Те се обучават по две различни постановления – 103-то ПМС от 1993 година и 228-мо ПМС от 1997 година, като по второто ще се приемат граждани на Македония.

66 млади хора ще учат в направленията „Педагогика“ и „Педагогика на обучението по…“. Най-много места са отделени за студенти по икономика – 124. Те ще учат основно в УНСС, Икономическия университет във Варна, Пловдивския и Югозападния университети. Общо 68 места са предвидени във висшите училища в професионално направление „Информатика и компютърни науки“. 67 пък са бройките в „Комуникационна и компютърна техника“. 81 са местата за българи, живеещи извън страната, в професионално направление „Медицина“, а по 28 са в „Стоматология“ и „Фармация“. 69 младежи ще учат „Филология“, като най-много са местата за „Английска филология“. 47 студенти ще учат в професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“. Предвижда се и прием на 20 докторанти, както и на специализанти в размер на 120 месеца.

Изпитите започват на 16 юни, като първият от тях ще бъде в Казахстан. Последният изпит ще се проведе на 31 юли в Румъния. Изключение правят изпитите за висшите училища по спорт и изкуства, които ще бъдат в края на август и началото на септември.

Кандидатите ще държат тест по български език и литература, както и история на България.