Експерти: Безработицата ще падне до 6% до 2020 г. - bulgaria.utre.bg

Експерти: Безработицата ще падне до 6% до 2020 г.

29 май 2017, 14:54 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bulgaria.utre.bg/ архив

От БАН заявиха, че събираемостта на данъците в страната е ниска

Ако искаме за 15 години нивото на БВП на човек в България да достигне 75% от средното на ЕС, темпът на растеж на икономиката трябва да е поне два пъти по-голям от сегашния - тоест да е над 5 процента годишно. Това коментира на пресконференция доц. Д-р Димитър Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН, съобщава bTV.

Към момента най-голям принос за растежа има износът, но неговата роля намалява заради по-големите темпове на вноса и се компенсира с увеличени потребление и инвестиции. „След три години дефлация може да очакваме повишаване на цените през следващи години, което е добра новина за икономиката,” каза Йоцов.

Експертите на БАН очакват през следващите три години повишаване на заетостта и намаляване на безработицата до нива 6,0-6,5 на сто. Според тях събираемостта на данъците в страната е ниска. Докато в ЕС ефективната данъчна ставка е 21%, в България тя е едва 9% като по този показател сме на едно от последните места не само в Европа, а и в целия свят.

„В България съотношението между преките и косвените данъци е едно към три, докато в ЕС има равномерно разпределение”, посочи Йоцов. По думите му с различни ДДС ставки и увеличено облагане на имуществото държавата може да събира още 10 млрд. лв. годишно.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета