Младите учители в България са под 5%

Необходима е система за целенасочена подкрепа и квалификация на учителите

По статистика на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" младите учители в България са по-малко от 5%, съобщава БНТ, позовавайки се на БТА. За да бъдат привлечени повече хора под 25 години в сферата биха били нужни по-добра мотивировка и работни заплати от 1500 лв., посочва се в позицията на синдиката.

"Сега хоризонталното кариерно израстване на учителите е много мудно, а вертикалното - недостъпно, поради липса на мандатност на директорската длъжност", посочват от образователния синдикат. Затова настояват да има модернизиране и практическа насоченост на обучението във висшите училища за придобиване на професионалната квалификация "учител".

Необходима е и система за целенасочена подкрепа и квалификация на учителите, с принципи за мотивация за квалификацията, свързани с адекватно заплащане на кариерните длъжности и с професионално-квалификационните степени. Сегашната система е от императивен характер, който руши професионалната мотивация и качеството на квалификацията.

Според синдиката необходима е финансова подкрепа и стимули за учителите, работещи с деца със специални образователни потребности /СОП/, с деца от уязвимите групи и с талантливи деца. Сега системата се справя лошо със социализацията на децата и учениците със СОП, които са в реалните училища, поради огромния брой на останалите деца и заради високата часова норма на ресурсните учители.

Необходима е и цялостна промяна на концепцията при определянето на директорите на образователни институции, се посочва в позицията и се допълва, че е много важно въвеждането на мандатност на директорската длъжност. Едновременно с мандатността е необходимо да се въведат изисквания към директорската длъжност. От синдиката настояват да се осигури и високо ниво на автономност, отговорност, доверие и грижа за учителите по време на професионалния им път и след приключване на тяхната активна кариера.

Учителите трябва да могат да ползват година за квалификация, при изработени четири години, като тази година им се заплаща като платен отпуск. Нормативът на учителя трябва да се намалява като тежест и брой часове след 50-годишна възраст, като се редуцира с един час по-малко седмично за всяка следваща година, като това да не се отразява на работната заплата.

Пенсията на учителите да достигне европейската норма от 70 процента от работната заплата, при сегашни малко над 40 процента. При натоварване над седмичната или годишна норма, надвзетите лекторски часове да влияят за по-ранно пенсиониране, предлагат от синдикалната организация.

Те настояват и да се вмени задължение на директорите, чрез гарантиране и на необходимия финансов ресурс, да назначават психолог и педагогически съветник във всяко училище, а където е необходимо и повече от един от тези специалисти. Броят на ресурсните учители и помощниците на учителите да зависи от нуждите на училището, а не от делегирания бюджет на училището.

Задължително да се премине в едносменен режим на организация в училищата до края на четиригодишния мандат на правителството, като това е императив, заложен в Закона за предучилищното и училищното образование, се посочва в позицията.

В нея се припомня, че от години Синдикатът "Образование" настоява образованието да стане национален приоритет и да бъде категоричен ангажимент на управляващите.