Н. Димов: Има три приоритета - опазването на околната среда, икономиката и качеството на живот

Качеството на въздуха в градовете цялостно се подобрява

Да бъда министър е предизвикателство. Що се отнася до "Института за дясна политика", работата ми ще продължи и след края на мандата. Това заяви в ефира на Канал 3 министърът на околната среда и водите Нено Димов. "Идеята, с която аз дойдох в правителството, е, че има три основни приоритета – опазването на околната среда, икономиката и качеството на живот. Красимир Каракачанов ми се обади след изборите", обясни той. На въпрос дали дали знае защо Каракачанов се е спрял на него отговори "не".

"Ще се опитам максимална част от услугите да се прехвърлят в интернет. В XXI век сме и Министерството на околна среда би трябвало да може да го предложи", заяви министърът. Той даде за пример такса "Смет", като добави, че бизнесът иска тя да бъде на база обем.

Димов добави, че е имал среща по този въпрос със столичния кмет.

На въпрос как ще се пребори със "зеления октопод", който си позволява да изпраща жалби до Брюксел, министърът отговори, че те имат право на това и жалбите не ги правят октопод. "Ако имаме ясни правила за строителството, провирането между тях ще бъде трудно. Липсата им води до най-голямото увреждане на околната среда", посочи Димов и призна че нямаме правила нито за Царево, нито за Странджа.

Относно ОВОС той коментира: "Магистралите попадат в процедурите по ОВОС и в нея се разгледат най-подробно детайли и обстоятелства. Затова те трябва много добре да бъдат преценени".

Министърът изрази мнението, че качеството на въздуха като цяло се подобрява в градовете. Той припомни, че преди години от Кремиковци не се е виждала Витоша от София.

Димов каза, че планира срещи с общините, като вече се е срещнал с кмета на Велинград и са обсъдили това да се използва биотермална енергия там, като определи това за добро решение в конкретния град.