Тръмп обмисля да рестартира преговорите с Русия за Украйна

Задачата е възложена на държавния секретар Рекс Тилърсън

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обмисля рестарт на преговорния процес с Русия за разрешаване на ситуацията в Украйна, съобщава Washington Post, позовавайки се на ТАСС.

Според информацията задачата е възложена на държавния секретар Рекс Тилърсън, който ще обсъди този въпрос с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. Според изданието започва и "междуведомствен процес" по изработването на нова стратегия, в която ще участват и от екипа на вицепрезидента Майк Пенс.

"Въпреки че всичко това е в начален етап, идеята на Тилърсън е да се възобновят мирните преговори, в които миналата година администрацията на бившия президент Обама взе участие, но с надежда за по-добри резултати с оглед на новите обстоятелства и представители", посочва се във вестника.

Тилърсън ще назначи специален посланик на Държавния департамент за реализирането на инициативата. Според вестника този дипломат директно ще преговаря със съветника на руския президент Владислав Сурков.

Споменава се още, настоящият скандал около разследването на руска намеса на президентските избори през 2016 може да "усложни всичко". В частност Конгресът на САЩ настоява за налагане на по-тежки санкции на Русия.