Кралев: Откриваме зала "Фестивална" скоро

Очакваме решението на спонсора за името

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че не разбира защо до търга за емблемата и имуществото на ЦСКА са допуснати различни фирми.

Наддаването е утре (30 май) в Кърджали, а офертите си ще сблъскат представители на елитния ЦСКА и ръководството на четвъртодивизионния ЦСКА 1948, който претендира за продължител на автентичността на фалиралото дружество. Това коментира спортният министър в Би Ти Ви.

Предишната процедура беше анулирана от синдик Милева, тъй като офертата си не можа да внесе представителят именно на тима от по-долната дивизия - Никола Газдов. Той беше посрещнат от недоволни привърженици на стадиона в Борисовата градина и въпреки наличието на полицейска охрана, не успя да се добере до мястото на наддаването.

"Има напрежение във всяко нещо, свързано с ЦСКА. Утре (30 май) е търгът за емблемата. Имаше един провален. Появяват се всякакви хора, фирми, които искат да участват в тези търгове. Нещата трябва да бъдат много добре подготвени, публични и ясни. Трябва да е ясно кой каква позиция заема. Футболен клуб се явява да си вземе емблемата и наследството през годините. Явяват се и някакви фирми. Те какво ще я правят тази емблема? Имат право. Законът е такъв. Моралът е другата страна на тази монета", каза в "Тази сутрин" Кралев.

Той коментира и казусът с базите на "червените".

"Въпросът за ЦСКА е емблематичен за състоянието на базите в българския спорт. Проблемът се корени в края на 90-те години, когато бяха пререгистрирани футболните клубове в акционерни дружества и беше решено базите да бъдат отдавани за ползване. Специално за ЦСКА, този казус не е решен и се прехвърля като горещ картоф заради големия обществен интерес. Ние сме заявили воля, имаме възможността и желанието да разрешим този проблем. За съжаление, по време на управлението на служебното правителство, не беше направено нищо от страх и от нежелание за поемане на отговорност", каза той.

Кралев не пропусна да отправи остри критики и към Българската шахматна федерация, която беше отстранена миналия септември, след като отказа да предостави изискани документи и фактури за преводи в периода 2011 - 2014 г., когато тогавашният президент на федерацията Силвио Данаилов беше начело и на европейския шах.

"Наложили сме им санкция за направилно изразходване на средства на Българската федерация по шахмат. Следим, вършим си работата. Федерацията е направена по изключително порочен и неправилен начин. Има един човек, избран за председател на българската и европейската федерация. Той може да даде разрешение на всеки турнир в България за има статут на Европейска купа и да се финансира от българската държава", каза Кралев.