Туристи ще направят общо 11 милиона пътувания към и в България това лято - bulgaria.utre.bg

Туристи ще направят общо 11 милиона пътувания към и в България това лято

28 май 2017, 13:09 | Мила Иванова
  • Снимка:
    facebook

Повишеният интерес към България се дължи до голяма степен на разширяващата се мрежа от нискобюджетни полети

Туристи ще направят общо 11 милиона пътувания към и в България това лято. Прогнозата е на Института за анализи и оценки в туризма. Според нея половината от пътуванията ще бъдат на български туристи, а другата - на чуждестранни. Експертите очакват добър летен сезон, въпреки традиционните оплаквания на хотелиерите от липса на достатъчно квалифициран персонал.

Българинът обича да пътешества, категорични са от Института. От това ще спечелят както родните курорти, така и популярните европейски дестинации.

Константин Занков - главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма коментира очакванията и прогнозите за новия туристически сезон:  "Ако говорим за България, вече гледаме традиционно не само дълги летни ваканции, същевременно уикенд-туризъм с, да кажем, две-три нощувки на морето. Така че около 5,5 милиона пътувания очакваме в България на българи."

Повишеният интерес към България се дължи до голяма степен на разширяващата се мрежа от нискобюджетни полети. "Нискобюджетните полети дават страшно много възможности и за чужденци да идват в България, [заради] което съответно развиваме един страхотен културен туризъм. Не само летен и зимен, както беше преди. Сега искаме да се превърнем и да се утвърдим в една дестинация за културен туризъм в четири сезона."

Италия, Испания и Гърция традиционно привличат най-много българи. В туристическото състезание с тях България отново ще се надява повече родни пътешественици да споделят мнението, че нашето си е най-хубаво.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета