Кралев: Парите в спорта са прекалено малко, за да допускаме един или двама да си правят с тях каквото поискат

ГЕРБ е единствената партия, която e обърнала внимание на състоянието на спортната инфраструктура в България

Важно е да предприемем превантивни мерки за сигурност на спортните съоръжения в страната ни. Стадионите и спортните зали са уязвими за терористични атаки места и затова трябва да бъдем внимателни. Вчера с главния секретар на МВР Младен Маринов синхронизирахме действията на охраната на залата и на полицията, за да бъдат по-ефективни в опазването на сигурността на гражданите. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев в ефира на ТВ Европа, съобщи пресцентърът на ММС.

Tой подчерта, че е важно да има активно гражданско общество. “Мерките, които предприемаме, са в интерес на хората – те също трябва да поемат отговорност като идват по-рано на събитията и сигнализират за съмнителни лица”, обясни Кралев.

Спортният министър посочи, че има важни събития, на които София ще бъде домакин през тази и следващата година. “Арена “Армеец” е едно от най-добрите спортни съоръжения в Европа, където ще се провеждат много важни събития. С оглед на зачестилите атентати в Европа трябва да вземем превантивни мерки, но без да плашим излишно хората”, подчерта Красен Кралев.

На въпрос планира ли се изграждането на нов голям стадион министърът на младежта и спорта обясни, че за момента няма такава необходимост. “Националният стадион “Васил Левски” може да приеме всички домакинства с изключение на полуфинали и финали на европейските клубни турнири по футбол. Един нов стадион би струвал 100 милиона лева - струва ли си тази инвестиция точно в този момент, вместо да се инвестира в спортни зали, физкултурни салони и пр. Постоянно обновяваме националния стадион, има нов терен, ново табло, вече има и нови съблекални, планираме изграждане на козирка на сектор “В”. Голям стадион е нужен, ако домакинстваме на финал на Лига Европа например - рано ни е засега”, категоричен бе Красен Кралев.

По думите му, трябва да се продължи да се изгражда спортна инфраструктура. “Ремонтираме редица зали и стадиони, предстои да открием зала "Фестивална" до две седмици - 7 милиона са инвестирани, ще се превърне в абсолютно бижу. Комплекс "Академик" на Четвърти километър е готов за откриване след реконструкция – има басейн, обновени зали за волейбол, художествена гимнастика и за бокс. Заминавам днес за Горна Оряховица, където ще открием стадиона на „Локомотив”, предстои откриването на стадионите в Русе и Варна - не сме спрели, но не достигат публичните средства да удовлетворим всички. Не беше правено нищо години наред, благодарение на премиера Бойко Борисов започна да се инвестира в спорт. Между 5-7% годишно се увеличава бюджетът на министерството”, заяви министърът.

Красен Кралев подчерта, че ГЕРБ е единствената партия, която e обърнала внимание на състоянието на спортната инфраструктура в България. “Благодаря на Бойко Борисов и на Владислав Горанов, които заложиха 130 милиона в бюджета за следващите четири години за изграждане на физкултурни салони във всяко училище. Това са около 200 салона, които ще струват същата сума, която бихме платили за един нов голям стадион. Имаме много работа, имаме волята да се нагърбим с отговорността да осигурим средства да инвестираме в българския спорт и българските деца”, посочи той.

Министър Кралев обясни, че най-важното е да се възроди спортът в училище и да се върне уважението към треньорите и учителите по физическо възпитание.

Относно базите на ЦСКА спортният министър обясни, че публичните средства не достигат, защото спортната база е остаряла. По думите му, частните инвеститори са основният партньор на държавата за изграждане на спортна инфраструктура. “С новия закон създаваме идеални условия, за да бъде взето едно спортно съоръжение за 20-30 години, не за 10. Така ще привлечем инвеститори. Базите на ЦСКА са много важни - този проблем седи от години в едно състояние. Имаме визия и воля да се справим със ситуацията. Ще има ясна и прозрачна процедура - ЦСКА ще могат да се явят, да спечелят търга и да си използват съоръжението за дълъг период от време”, акцентира Красен Кралев.

Министър Кралев бе категоричен, че Българската федерация по шах не се управлява както трябва. “Eдин човек смята, че може безнаказано да се разпорежда с пари и сметки в противоречие с морала и с българските закони, a нашите шахматисти страдат години наред. Има сериозни нарушения. Мина делото в Лозана и БФШ е изключена от Европейския шахматен съюз. Дадохме им всички шансове да докажат, че са невинни и да си оправят отношенията с Eвропейския шахматен съюз. Разсрочихме им задълженията, за да имат възможност да се издължат към държавата, без да страдат състезателите. Но отново сме свидетели на арогантно поведение от страна на техния председател”, коментира той.

Красен Кралев призова шахматните клубове да се съберат и да решат какво трябва да направят, за да се измие този срам от тях. Toй ги посъветва да се разграничат от незаконосъобразните действия на ръководството.

Красен Кралев определи изказването на руския президент Владимир Путин като провокация. “Путин казва, че азбуката е тръгнала от македонските земи - това не променя произхода й, тя е създадена от българската държава. Тези земи тогава и за дълъг период от време са били в рамките на българската държава. Азбуката е създадена на базата на солунския диалект на българския език. Имало е две равностойни школи – Охридската и Преславската. Българската държава и цар Борис Първи с огромни финансови инвестиции и големи усилия на цялото българско общество са наложили и утвърдили тази азбука. В последствие сме помогнали на руснаците да си изградят и тяхната култура на базата на нашата азбука и религия. Тези факти, разбира се, удобно се премълчават от руската пропагандна машина. Важно е политиците да си знаят и помнят историята. Горд съм от реакцията на българското общество и българското правителство. Не видях адекватна реакция от русофилските групи и от президента Радев, които стояха в ступор”, коментира той.

Министър Кралев бе категоричен, че българската азбука е изключително ценна за народа ни, защото има едва около 20 цивилизации в световен мащаб със собствена писменост. “Българската цивилизация е една от тях. Тази азбука не е славянска, а българска. След това много народи, голяма част от които нямат нищо общо със славянството, я приемат за своя азбука”, каза още Красен Кралев.