Ангелкова: Основната ни цел е страната да бъде целогодишна дестинация

България разполага с много богати природни и културно-исторически ресурси

Срещнах се с ръководителя на отдел „Интеграция и екооценки” към ГД „Околна среда” на Европейската комисия Джордж Кремлис. Двамата обсъдихме развитието на българския туризъм. Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя добави, че основната цел на Министерство на туризма е страната ни да бъде устойчива целогодишна дестинация и да е в топ 5 на държавите от Югоизточна Европа в тази сфера.

„Насочили сме усилията си към привличане на инвестиции в туристическата индустрия, които са ключови за развитието на този структуроопределящ отрасъл от нашата икономика. По време на срещата заявих, че България разполага с много богати природни и културно-исторически ресурси, които я правят конкурентен участник на пазара не само в региона“, посочи министърът на туризма.

По думите на Алгелкова страната е популярна като привлекателно място за морски и ски ваканции, но и за активна почивка в планината.

„С г-н Кремлис сме единодушни, че прогресът на модерния туризъм и неговото бъдеще са невъзможни без грижата за околната среда и ефективното оползотворяване на натуралните източници. Очертах голямото значение на еко- и селския туризъм като съвременни, специализирани форми на сектора у нас“, изтъкна тя.

Според Ангелкова те не могат да се развиват успешно, ако не са съобразени спрямо природата и естествената среда на туристическите обекти. "В това отношение България се съобразява стриктно с европейското законодателство и международните норми", заключи тя.