МВФ: Банковата система в България се стабилизира

Банковата система се стабилизира след затварянето на КТБ през 2014 г.

Банковата система се стабилизира след затварянето на КТБ през 2014 г., сочи оценка на Международния валутен фонд. Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) обсъди и одобри „Оценката на стабилността на финансовата система в България“, която е важна част от процедурите във връзка с Програмата за оценка на финансовия сектор в България (Financial Sector Assessment Programme – FSAP). Това е основният документ, който МВФ приема в рамките на тази програма, като в най-скоро време се очаква и Световната банка да приеме своята оценка за финансовия сектор в България. Това съобщиха от Министерство на финансите и от Българска народна банка. От там разясняват, че МВФ дава независима, всеобхватна и задълбочена оценка на текущото състояние на финансовата система на страната и извършеното от регулаторните институции, в частност Българската народна банка (БНБ), през последните две години. Изводите и препоръките от оценката идват в края на важен етап от изпълнението на мерките за реформиране и развитие на банковия надзор и изграждането на рамка за управление на кризи в банковия сектор, и очертават насоки за последващи действия в съответните области.

Финансовата система на България през последните години показа устойчивост на шокове, въпреки затварянето през 2014 г. на четвъртата по големина банка в резултат на измами и вътрешни злоупотреби, се казва в прессъобщението на МВФ. Тогава случаят повдигна въпроси относно жизнеспособността и на други банки, някои от които претърпяха отлив на депозити, и порoди опасения във връзка с упражнявания от БНБ надзор. С цел възстановяване на доверието властите, освен искането за извършване на оценката по Програмата за оценка на финансовия сектор (FSAP), проведоха преглед на качеството на активите на банките и небанковите финансови институции, предприеха реформи в банковия надзор и въведоха нова функция по преструктуриране на кредитни институции. Банковата система се стабилизира след затварянето на банката през 2014 г., благодарение на започнатите реформи и наличието на значителни капиталови и ликвидни буфери. Прегледът на качеството на активите през 2016 г. осигури задълбочена оценка на практиките на банките за определяне на обезценките, качеството на кредитните данни, и процесите за оценка на обезпеченията. На ниво банкова система следва да бъдат намалени необслужваните кредити, а някои банки, за които прегледът установи необходимост, следва да изпълнят съответните капиталови планове.

Постигнат е напредък в укрепването на банковия надзор след оценката през 2015 г. на съответствието на надзорните практики на БНБ с Базелските основни принципи, но са необходими още действия и ресурси. Рамката за управление на кризи в банковия сектор е изградена на здрава основа, но предстоят още важни стъпки, включително одобряването на плановете за преструктуриране на системно важни местни банки и разработването на инструменти за осигуряване на възможност за ликвидна подкрепа от страна на централната банка, се казва още в прессъобщението на МВФ.