С традиционната обща снимка започна срещата на върха на Г-7

Свят

26-05-2017, 18:15

Снимка:

g7italy.it

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва срещата на върха на Г-7

Срещата на Тръмп с ръководителите на ЕС приключи

С традиционната обща снимка започна двудневната среща на върха на Г-7 (САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Канада, Италия и Япония)

С традиционната обща снимка започна двудневната среща на върха на Г-7 (САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Канада, Италия и Япония) в италианския град Таормина на остров Сицилия, предадоха световните агенции.
Лидерите на страните от Голямата седморка позираха на фона на античния гръцки театър в Таормина, датиращ от III  век преди Христа.
Днешното заседание ще бъде посветено на външната политика и въпросите на сигурността. В дневния ред след терористичния акт в Манчестър на първи план излезе темата за борбата с тероризма.
Вчера италианският премиер Паоло Джентилони каза, че освен общата заключителна декларация от срещата се планира и съвместно заявление, посветено за затягане на мерките за противодействие на тероризма и екстремизма.
Джентилони прогнозира, че разговорите между лидерите на Г-7 ще бъдат сложни. Според наблюдатели участниците едва ли ще успеят да преодолеят различията по такива въпроси като климатичните промени и свободната търговия. Една от заявените цели на срещата на върха в Таормина е убеждаването на американския президент Доналд Тръмп да не изважда страната си от Парижкото споразумение за климата.
В началото на срещата днес Паоло Джентилони каза: "Ще направим важно изявление днес тук, в Таормина, за климатичните промени, за големите мигрантски потоци, за свободната търговия в света, от която зависят много работни места и за бъдещите перспективи пред нашата икономика." Според него духът на града домакин ще насочи разговорите, очертаващи се като трудни, в правилната посока.
Неправителствената организация "Оксфам", действаща в 18 страни, в това число и в Италия, организира протестна проява срещу Г-7 и с цел привличане на вниманието върху проблемите с глада и бедността по света, предаде ТАСС.
Седем активисти, надянали маски с ликовете на лидерите на Г-7, се появиха на площад в Таормина и седнаха на трапеза, на която имаше огромни блюда, пълни с имитация на спагети. Зад гърбовете им на инсталирани екрани се прожектираха кадри от Южен Судан, Нигерия, Йемен и Сомалия, където гладуват 30 милиона души.