Правителството ще продължи да търси инвеститор за АЕЦ "Белене"

Ако такъв не се намери, ще се търси решение, свързано със 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Правителството ще продължи да търси инвеститор за АЕЦ "Белене", но ако такъв не се намери, ще се търси решение, свързано със 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол, съобщава Канал 3.

Петкова обясни, че до края на септември БАН ще изработи технико-икономически анализ, който трябва да даде отговор на въпроса необходима ли е втора атомна централа на страната ни.

Енергийният министър изтъкна, че в площадката на "Белене" са вложени 3 милиарда лева на българските данъкоплатци и "това, което трябва да направим, е да намерим начин как подобна грешка да не се допуска отново".

На упреците на опозицията, че има хаос по отношение на проекта за втората атомна електроцентрала, Петкова отговори така: "Хаос имаше тогава. Сега плащаме хаоса".

"Ние няма да позволим парите на българските данъкоплатци този път да бъдат неразумно разходени", добави тя.

Петкова се обяви за стартиране на публична и прозрачна процедура по приватизиране на проекта. От думите ѝ стана ясно, че до края на септември България очаква да получи цялото произведено оборудване от Русия за АЕЦ "Белене".

"До момента ние имаме 3 млрд. лв. на българските данъкоплатците, които са вложени в този проект – в площадката 1,4 млрд. лв. и 1,176 млрд. лв., които платихме преди броени месеци за оборудването", посочи Петкова.

Тя обясни и че до всички парламентарни групи е изпратено писмо да посочат свои експерти, които да участват в изработването на нова национална енергийна стратегия, която ще даде визията за развитие до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.